KISSZÁLLÁS NÉGYESTELEPI FŐNIX EGYESÜLET

Hagyományőrző és honismereti civil kezdeményezés

2010. év Pilinszky Díjasa: (posztumusz) Nikowitz Oszkár és Nikowitz Oszkárné népi tanító házaspár

A 2010. évi Pilinszky Díj átadó ünnepséget november 26-án, 16.00 órakor a felújított Hajósi Érseki Kastélyban rendezték meg.

pilinszki_dijasok.jpg

Pilinszky Díjban részesült Dr. Fehér Zoltán tanár, Szász András író, újságíró, Zalatnai Pál, grafikusművész és Nikowitz Oszkár és Nikowitz Oszkárné Bencz Rózsa (posztomusz) tanítók.

A nívós elismerésre és díjazásra méltó közéleti emberekre korábban lehetett javaslatot tenni írásban. A díjazásra felterjesztett személyről alapos szakmai életrajzot és indoklást kellett elkészíteni. A Kisszállás Négyestelepi Főnix Egyesület elnöksége Nikowitz Oszkár és Nikowitz Oszkárné Bencz Rózsa (posztomusz) tanítókat javasolta Pilinszky Díj elismerésre. A beérkezett javaslatokat az Alapítvány Szakmai Kollégiuma bírálta el, majd ítélte oda a díjakat.
A díjak átadása előtt színes műsorral kedveskedtek a meghívott vendégeknek a szervezők. A kecskeméti Református Gimnázium fiúkara, Jámbor Zsolt vezetésével, Betlenné Dajkó Ágnes és Jakab Erika fuvolisták és Petyovszky Zita kecskeméti tanulónak az előadása ünnepi hangulatot varázsolt.

Nagy öröm a Főnix Egyesület tagságának, hogy az egykori Kelebia-Vitéztelep tanítói, Nikowitz Oszkár és Nikowitz Oszkárné Bencz Rózsa posztumusz elismerésben részesültek. A díjazott népi tanítók az 1949-ben szinte teljesen lerombolt Kelebia-Vitéztelep és vitéztelepi templom-iskola maradványain továbbélő Négyestelepi iskolában pedagógia és életvezetési csodát alkottak, s tettek az 1970-es évek közepéig.

nikowitz_geza_post111.jpg

A tanító házaspár posztumusz díját Nikowitz Géza vette át, aki az elismerésben részesült Népi Tanítók idősebbik fiúgyermeke.

nikowitz_oszkar_es_nikowitz_oszkarne_post_dij.jpg

A Kisszállás Négyestelepi Főnix Egyesületet a Pilinszky Díj átadó ünnepségen Turcsányi László egyesületi elnök, Kispál István és Tanács Miklós egyesületi elnökségi tagok képviselték.

K.K.

Weblap látogatottság számláló:

Mai: 1
Tegnapi: 12
Heti: 50
Havi: 394
Össz.: 146 784

Látogatottság növelés
Oldal: Pilinszky Díjasok
KISSZÁLLÁS NÉGYESTELEPI FŐNIX EGYESÜLET - © 2008 - 2024 - fonixegyesulet.hupont.hu

A honlap magyarul nem csak a weblap első oldalát jelenti, minden oldal együtt a honlap.

ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »